Eleda har skrivit på Byggföretagens färdplan för fossilfri konkurrenskraft

Image of Svante Axelsson and Jennie Widell

Tillsammans med över 100 företag och aktörer i branschen har Eleda undertecknat bygg- och anläggningssektorns Färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Därmed antar vi målet att halvera våra klimatutsläpp fram till 2030 och att uppnå nettonollutsläpp år 2045.

Eleda tror på hållbart företagande, tar ansvar gentemot våra medarbetare, kunder och partners och förhåller oss aktivt till FN:s Global Compacts 10 principer. Vi har gått med i Bygg- och anläggningssektorns färdplan för en klimatneutral, konkurrenskraftig samt lönsam bygg- och anläggningssektor senast 2045.

– Eleda skriver på färdplanen för att vi inte tror att ensam är stark. Branschen behöver ett kompentent och levande forum där branschen kan mötas, dela kunskap och idéer. Om vi ska klara av att nå målet om nettonollutsläpp senast 2045 behöver alla hjälpas åt, enas och sprida kunskap och då tycker jag att byggföretagen gör ett bra och nödvändigt jobb när de ger oss i branschen möjlighet till att mötas och även kontrollera så att arbetet fortskrider som planerat, säger Eledas hållbarhetschef Jennie Widell.

– 20 % av Sveriges utsläpp ligger i Bygg och- och anläggningssektorns uppgraderade färdplan, så det är ett stort och viktigt jobb som görs av branschen. Färdplanen går från pilotprojekt till generella golvlyft som skapar det nya normala, där fossilfrihet och lönsamhet kan gå hand i hand. Det blir möjligt för att färdplanen är bred och har djupa rötter, där sju aktörer står bakom den och där det finns många egna åtaganden. Över 100 företag och aktörer har nu också skrivit under färdplanen. Jag är glad åt att sektorn är redo att halvera utsläpp vid alla nya byggen, renoveringar och underhåll och att det cirkulära är på väg att bli en del av den kommersiella omställningen. Vi har nu en byggsten i det fossilfria Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige.

Om färdplanen:

Färdplanen för fossilfri konkurrenskraft togs fram 2018. Den uppgraderas i februari 2024 med 14 preciserade politiska förslag som behöver genomföras för att sektorn ska klara målet om netto-noll-utsläpp. Bygg- och anläggningssektorn vill bland annat se gemensamma gränsvärden för klimatpåverkan från nya byggnader samt åtaganden som de underskrivande företagen själva gör för att genomföra klimatomställningen.

För mer information kontakta Jennie Widell, hållbarhetschef Eleda, jennie.widell@eleda.se, 0703-10 71 04.


 

Tillbaka till nyheter